Využití kofermentace gastro odpadu na ČOV jako potenciální cesta snížení energetické náročnosti procesu čistění odpadních vod a její vliv na kalové hospodářství

Název projektu:
Využití kofermentace gastro odpadu na ČOV jako potenciální cesta snížení energetické náročnosti procesu čistění odpadních vod a její vliv na kalové hospodářství

Kód projektu:
IGA24-AF-IP-016

Projektový tým:
Ing. Pavel Suchý – hlavní řešitel
prof. Ing. Tomáš Vítěz, Ph.D. – garant

Financování:
Interní grantová agentura Agronomické fakulty

Období řešení:
01/2024 – 12/2024

Souhrn:

Téma zpracování gastronomického odpadu je v nynější době poměrně diskutované téma, kdy většina nově zaváděných technologií cílí zejména na efektivní využití této odpadní složky. V ČR se vyprodukovalo v roce 2020 na 972 445 t gastronomického odpadu, přičemž velká většina tohoto materiálu pochází zejména z větších měst, kde je poměrně vysoké zastoupení stravovacích zařízení, jakou jsou jídelny či restaurace. Tento projekt se zaměřuje na využití gastro odpadu pro tvorbu biometanu v rámci kofermentace na čistírenských bioplynových stanicích (BPS) jakožto možného zdroje energie pro provoz čistírny odpadních vod (ČOV), a jeho následného ekonomického a technologického vlivu na další zpracování kalu v rámci kalového hospodářství ČOV. V rámci řešení projektu je dbán důraz na připravovanou legislativu, jež nařizuje až 75 % energetickou soběstačnost čistíren odpadních vod. V rámci projektu je posuzován vliv kofermentace čistírenského kalu a gastro odpadu jakožto slibnou cestou k získaní potřebné energie v rámci středně velkých a velkých čistíren komunálních odpadních vod.

Plánované výsledky: