Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Ústav zemědělské, potravinářské a environmentální techniky

Vypsaná, podpořená a realizovaná témata SOČ 2026 (48. ročník)

Harmonogram 48. ročníku SOČ

  • Školní přehlídky SOČ: leden–březen 2026 (dle pokynů střední školy)
  • Okresní přehlídky SOČ: březen–duben 2026
  • Krajské přehlídky SOČ: duben–květen 2026
  • Celostátní přehlídka SOČ: -

 

Vypsaná témata SOČ – 48. ročník (školní rok 2025/2026)

Metody kontroly mikroorganismů ve vzduchu

  • Instituce: Mendelova univerzita v Brně
  • Fakulta/ústav: Agronomická fakulta, Ústav zemědělské, potravinářské a environmentální techniky
  • Lektor/lektorka: Mgr. Ing. Gabriela Machová, Ph.D., DiS.
  • Student/studentka: -
  • Popis: Student(ka) se v tématu zaměří na stanovení mikrobiální zátěže ve vnitřním prostředí budov (třídy, specializované učebny, laboratoře apod.), které významným způsobem živtoní podmínky a zdravotní stav obyvatel. V rámci stanovení mikrobiální zátěže (čistoty) vzduchu se student(ka) zaměří na nejčastěji sledovaný celkový počet mikroorganismů, případně se ve vybraných a odůvodněných případech zaměřit také na stanovení počtu kvasinek a plísní.
    Mikroorganismy v ovzduší bude sledovat pomocí metod, při kterých jsou mikroorganismy ze vzduchu aktivně nasávány (aeroskopická metoda), nebo při kterých se využívá schopnost částic sedimentovat (spadová metoda). Na základě zjištěných výsledků provede student(ka) vyhodnocení kvality a kategorizaci vzduchu ve vybraném prostředí na základě normativních a legislativních požadavků. Výsledky statisticky vyhodnotí a provede srovnání a vhodnost použitých metod.
    Téma je vhodné pro zájemce o studium mikrobiologie, potravinářství nebo management odpadů, kteří již mají základy mikrobiologie a práce v laboratoři.
  • Téma: Vypsáno
  • Kategorie: Obor 07 - Zemědělství, potravinářství, lesní a vodní hospodářství
  • Výsledky: -
  • Fotodokumentace: -

 

Energetické využití odpadů

  • Instituce: Mendelova univerzita v Brně
  • Fakulta/ústav: Agronomická fakulta, Ústav zemědělské, potravinářské a environmentální techniky
  • Lektor/lektorka: Mgr. Ing. Gabriela Machová, Ph.D., DiS.
  • Student/studentka: -
  • Popis: Student(ka) si vybere skupinu odpadů (např. komunální odpad, odpad ze zpracování zeleně, gastroodpad apod.), u které provede studii současného nakládání s příslušnou skupinou odpadů s přihlédnutím na stanovení možnosti jejího energetického využití. S ohledem na šíři vybrané skupiny odpadů provede student na předem určených vzorcích odpadů základní stanovení nezbytných základních fyzikálně-chemických vlastností (sušina, ztráta žíhání apod.) a následně provede stanovení výhřevnosti vzorků těchto odpadů na kalorimetru.
    Student(ka) zpracováním tohoto tématu získá nejen teoretické znalosti a povědomí o nakládání s odpadem, ale prakticky se seznámí s prací v laboratoři a získá zkušenosti a dovednosti práce s vybranými laboratorními přístroji, které může využít v praxi nebo při svém dalším studiu na SŠ nebo VŠ.
  • Téma: Vypsáno
  • Kategorie: Obor 08 - Ochrana a tvorba životního prostředí
  • Výsledky: -
  • Fotodokumentace: -

 

sočkaři.cz