Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Nastavení cookies

Zde můžete nastavit používání souborů cookies podle vlastních preferencí.

Technické cookies

jsou nezbytné pro správné fungování webu. Technické cookies musí být vždy aktivní (nelze je individuálně deaktivovat), proto se pro jejich využívání souhlas neuděluje.

Analytické cookies

nám umožňují porozumět, jak web využíváte, abychom jej mohli zlepšovat. Analytické cookies umožňují měření výkonu webu (počtu návštěv a zdrojů návštěvnosti). Takto získaná data zpracováváme souhrnně, bez použití identifikátorů ukazujících na konkrétního uživatele.

Personalizované cookies

ukládají informace o Vašem osobním nastavení webu. Personalizované cookies potřebujeme k tomu, abychom přizpůsobili web a jeho chování co nejvíce Vašim potřebám a zájmům.

Reklamní cookies

nastavují prostřednictvím tohoto webu naši reklamní partneři. Reklamní cookies nám umožňují zobrazovat takový obsah, který bude zajímavý a užitečný právě pro Vás.

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Ústav zemědělské, potravinářské a environmentální techniky

Výzkum vědců z Brna řeší problém s recyklací hliníkových obalů, některé lehký kov neobsahují

6. 2. 2020

Na složení potravinových obalů z hliníku se zaměřili vědci z Mendelovy univerzity v Brně. V rámci výzkumu testovali materiál několika desítek víček od jogurtů.

Na složení potravinových obalů z hliníku se zaměřili vědci z Mendelovy univerzity v Brně. V rámci výzkumu testovali materiál několika desítek víček od jogurtů.

Zjistili přitom, že dvacet procent vzorků hliník vůbec neobsahuje. V obalech místo něj našli směsi různých látek.

„Na první pohled ty materiály působí stejným dojmem. Ve skutečnosti se ovšem výrazně liší obsah hliníku v těchto materiálech," popisuje vedoucí projektu Tomáš Koutný. Složení obalů výrobci potravin neustále mění. To ale působí problémy odpadovým společnostem, se kterými vědci spolupracují.

„Naší snahou je napomoci tomu, aby se zpracovatel správně rozhodl, jakou technologii recyklace zvolí pro daný typ odpadu," vysvětluje výzkumník Tomáš Vítěz.

Kromě víček plánují vědci otestovat také konzervy nebo plechovky. Cílem je zjistit, kolik hliníku potravinové obaly ve skutečnosti obsahují.

Celý rozhovor si můžete přehrát na stránkách Českého rozhlasu Brno.