Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Nastavení cookies

Zde můžete nastavit používání souborů cookies podle vlastních preferencí.

Technické cookies

jsou nezbytné pro správné fungování webu. Technické cookies musí být vždy aktivní (nelze je individuálně deaktivovat), proto se pro jejich využívání souhlas neuděluje.

Analytické cookies

nám umožňují porozumět, jak web využíváte, abychom jej mohli zlepšovat. Analytické cookies umožňují měření výkonu webu (počtu návštěv a zdrojů návštěvnosti). Takto získaná data zpracováváme souhrnně, bez použití identifikátorů ukazujících na konkrétního uživatele.

Personalizované cookies

ukládají informace o Vašem osobním nastavení webu. Personalizované cookies potřebujeme k tomu, abychom přizpůsobili web a jeho chování co nejvíce Vašim potřebám a zájmům.

Reklamní cookies

nastavují prostřednictvím tohoto webu naši reklamní partneři. Reklamní cookies nám umožňují zobrazovat takový obsah, který bude zajímavý a užitečný právě pro Vás.

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Ústav zemědělské, potravinářské a environmentální techniky

NOC VĚDCŮ 30. 9. 2022 na AF MENDELU

5. 10. 2022

Dne 30. září 2022 proběhla Noc vědců, jejíž téma bylo "VŠEMI SMYSLY."

 

V pátek 30. září 2022 proběhla Noc vědců, jejíž téma bylo "VŠEMI SMYSLY." Stanoviště našeho Ústavu zemědělské, potravinářské a environmentální techniky na Agronomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně neslo název "Jak dopad´ odpad". V rámci všech pěti smyslů – zrak, sluch, chuť, čich a hmat mohli návštěvníci vyzkoušet a tříd(b)it své smysly.

Stanoviště bylo rozděleno do pomyslných několika sekcí v rámci zaměření našeho ústavu do zemědělství, potravinářství a odpadového hospodářství a jejich technik a technologií. Návštěvníci mohli ochutnat pivo s přidaným „odpadním chlebem“, tedy nespotřebované pečivo, který se tak zužitkoval do podoby oblíbeného chmelového nápoje. K ochutnání byly také brambůrky neboli chipsy z okrojků brambor, v rámci využití všech zdrojů a recyklace jsme použili celé brambory. Svůj sluch mohli návštěvníci otestovat na vzorcích v uzavřených nádobách, kde mohli porovnat, jak zní odpad ze skla, keramiky a zrcadla nebo směs PET drti a jestli uslyší mezi těmito materiály rozdíl. K vidění byla tzv. "chytrá popelnice" neboli sběrná nádoba na směsný komunální odpad se zabudovanou technologií pro optimalizaci svozu a úrovně jejího zaplnění, ukázka hydroponie nebo arduino – světelná kostka. Zajímavý vizuální podnět nabídl 3D tisk, RFA a měření velikosti kapének z postřikovače pomocí mikroskopu nebo nahlédnutí do živého prostředí vermikompostu s žížalami kalifornskými. Prozkoumat hmatem mohli návštěvníci nádoby se vzorky např. kompostovatelného plastu, drcenými PET lahvemi, dřevěnými pilinami, a to i ve formě peletek, nastříhaným nápojovým kartonem a dalšími materiály. Na stanovišti byly k vidění také ukázky sběrných nádob na tříděný odpad a návštěvníci si mohli vyzkoušet manipulaci se sběrnou nádobou na tříděný odpad a svést se tak v popelnici. Výrazným zážitkem se určitě stal čichový vjem nad nádobami se sušeným kalem, hnojivem nebo kávovým lógrem.

Děkujeme moc všem návštěvníkům za setkání na našem stanovišti "Jak dopad´ odpad!" – "Jak vám chutnalo pivo z odpadního chleba a chipsy z okrojků brambor? Viděli jste hydroponii, žížaly ve vermikompostu nebo chytrou popelnici? Slyšeli jste rozdíl mezi sklem a keramikou, cítili sušený kal nebo kávový lógr a zkusili se svézt v popelnici?"

Rovněž děkujeme za podporu našim partnerům, kteří se věnují problematice odpadů po všech stránkách všemi smysly. Na našem stanovišti se začlenili a návštěvníci je mohli poznat především díky hmatu.

Tímto moc děkujeme společnostem REMA, SAKORECOVERA a SUEZ.

 

                               REMA                                 
      SAKO
  RECOVERA    
      SUEZ

 

Odpad jako surovina, technika jako prostředek, těšíme se na příště!