Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Nastavení cookies

Zde můžete nastavit používání souborů cookies podle vlastních preferencí.

Technické cookies

jsou nezbytné pro správné fungování webu. Technické cookies musí být vždy aktivní (nelze je individuálně deaktivovat), proto se pro jejich využívání souhlas neuděluje.

Analytické cookies

nám umožňují porozumět, jak web využíváte, abychom jej mohli zlepšovat. Analytické cookies umožňují měření výkonu webu (počtu návštěv a zdrojů návštěvnosti). Takto získaná data zpracováváme souhrnně, bez použití identifikátorů ukazujících na konkrétního uživatele.

Personalizované cookies

ukládají informace o Vašem osobním nastavení webu. Personalizované cookies potřebujeme k tomu, abychom přizpůsobili web a jeho chování co nejvíce Vašim potřebám a zájmům.

Reklamní cookies

nastavují prostřednictvím tohoto webu naši reklamní partneři. Reklamní cookies nám umožňují zobrazovat takový obsah, který bude zajímavý a užitečný právě pro Vás.

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Ústav zemědělské, potravinářské a environmentální techniky

Využití kofermentace gastro odpadu na ČOV jako potenciální cesta snížení energetické náročnosti procesu čistění odpadních vod

Název projektu:

Využití kofermentace gastro odpadu na ČOV jako potenciální cesta snížení energetické náročnosti procesu čistění odpadních vod a její vliv na kalové hospodářství

Kód projektu: IGA24-AF-IP-016

Projektový tým:
Ing. Pavel Suchý – hlavní řešitel
prof. Ing. Tomáš Vítěz, Ph.D. – garant

Financování: Interní grantová agentura Agronomické fakulty

Období řešení: 01/2024 – 12/2024

Souhrn:
Téma zpracování gastronomického odpadu je v nynější době poměrně diskutované téma, kdy většina nově zaváděných technologií cílí zejména na efektivní využití této odpadní složky. V ČR se vyprodukovalo v roce 2020 na 972 445 t gastronomického odpadu, přičemž velká většina tohoto materiálu pochází zejména z větších měst, kde je poměrně vysoké zastoupení stravovacích zařízení, jakou jsou jídelny či restaurace. Tento projekt se zaměřuje na využití gastro odpadu pro tvorbu biometanu v rámci kofermentace na čistírenských bioplynových stanicích (BPS) jakožto možného zdroje energie pro provoz čistírny odpadních vod (ČOV), a jeho následného ekonomického a technologického vlivu na další zpracování kalu v rámci kalového hospodářství ČOV. V rámci řešení projektu je dbán důraz na připravovanou legislativu, jež nařizuje až 75 % energetickou soběstačnost čistíren odpadních vod. V rámci projektu je posuzován vliv kofermentace čistírenského kalu a gastro odpadu jakožto slibnou cestou k získaní potřebné energie v rámci středně velkých a velkých čistíren komunálních odpadních vod.

Plánované výsledky:
-

Další informace: