Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Nastavení cookies

Zde můžete nastavit používání souborů cookies podle vlastních preferencí.

Technické cookies

jsou nezbytné pro správné fungování webu. Technické cookies musí být vždy aktivní (nelze je individuálně deaktivovat), proto se pro jejich využívání souhlas neuděluje.

Analytické cookies

nám umožňují porozumět, jak web využíváte, abychom jej mohli zlepšovat. Analytické cookies umožňují měření výkonu webu (počtu návštěv a zdrojů návštěvnosti). Takto získaná data zpracováváme souhrnně, bez použití identifikátorů ukazujících na konkrétního uživatele.

Personalizované cookies

ukládají informace o Vašem osobním nastavení webu. Personalizované cookies potřebujeme k tomu, abychom přizpůsobili web a jeho chování co nejvíce Vašim potřebám a zájmům.

Reklamní cookies

nastavují prostřednictvím tohoto webu naši reklamní partneři. Reklamní cookies nám umožňují zobrazovat takový obsah, který bude zajímavý a užitečný právě pro Vás.

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Ústav zemědělské, potravinářské a environmentální techniky

Aktuality aneb Co se u nás děje

  • Cesta odpadů se Zuzanou Tichou

    Zajímá Vás, kam mizí odpad, který třídíte? Jak se liší současné trendy v nakládání o odpadem v Evropě a ve světě?

  • Experti posoudí kontaminaci podzemních vod po nehodě v Hustopečích nad Bečvou

    Za pomoci zhruba dva metry hlubokých zářezů do půdy budou odborníci posuzovat případnou kontaminaci podzemních vod benzenem, který unikl při požáru cisteren v Hustopečích nad Bečvou na Přerovsku.

  • Kanalizace: odpad, který není vidět

    Co všechno vypouštíme do kanalizace? Jaké problémy tím můžeme způsobit a jak probíhá odstranení tohoto znečištění?

  • Vědci vytvořili speciální systém ke stresování rostlin, data z něj budou učit umělou inteligenci

    Odborníci z Ústavu zemědělské, potravinářské a environmentální techniky vybudovali unikátní pěstební systém, ve kterém vystavují rostliny abiotickému stresu. Reakci rostlin na stresové podmínky zaznamenávají pomocí různých druhů kamer a vybraných senzorů. Získaná data slouží k trénování pokročilých umělých neuronových sítí. Na výzkumu spolupracují vědci z Agronomické fakulty také s týmem Radka Martinka z Fakulty elektrotechniky a informatiky VŠB–TUO.

  • Dopady odpadů

    Rádi byste si utřídili poznatky o odpadech a jejich dopadech na náš svět?
    Nevíte kam s ním, máte pocit, že se všechno sveze na jednu hromadu a odpad jde jen na skládku?
    Lze vůbec odpad ještě nějak využít? A když budu třídit, bude to mít smysl?

  • Noc vědců & Český Vševěd 2023

    Český VŠEVĚD 2023 je popularizační soutěž Noci vědců, jejím hlavním cílem je představit veřejnosti české vědce a jejich pracoviště, univerzity, vědecké i jiné vzdělávací instituce.

    Kdo získá titul Český VŠEVĚD 2023? Rozhodni a dej hlas. Hlasování poběží do 15. října 2023.

  • NOC VĚDCŮ 30. 9. 2022 na AF MENDELU

    Dne 30. září 2022 proběhla Noc vědců, jejíž téma bylo "VŠEMI SMYSLY."

  • Exkurze studentů SPŠCh Brno v laboratořích AF MENDELU

    Dne 29. června 2022 navštívili studenti Střední průmyslové školy chemické Brno naše laboratoře...

  • předmět Praxe studentů AF

    Upozorňujeme studenty 2. ročníku Bc. studia a 1. ročníku NMgr. studia, kteří mají dle studijního plánu v LS 2021/2022 absolvovat předmět Praxe (bakalářská, diplomová, provozní), na změnu postupu při výběru pracoviště (firmy), při vyplňování smlouvy, při hodnocení praxe.

  • Český "chlebový" ležák

    Zužitkovat nespotřebované pečivo, které by jinak skončilo na skládce, se rozhodli vědci z Agronomické fakulty MENDELU. Ze ztvrdlého, neprodaného chleba vaří v univerzitním pivovaru klasický český ležák. Od začátku projektu připravili třicet receptur ležáku, teď se chtějí soustředit také na další druhy piva. Jedním z cílů je omezit plýtvání potravinami.